Sinds de aankondiging in het regeerakkoord dat het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak/heropbouw opnieuw wordt uitgebreid naar leveringen, krijgen vastgoedkantoren veel vragen over de startdatum. De Tijd berichtte afgelopen week dat minister van Financiën Jan Jambon (N-VA) daarvoor mikt op 01/07/2025. Dat is niet toevallig ook de datum waarop de overgangsregelingen voor het oude systeem aflopen. Minister Jambon hoopt nu zo snel mogelijk de wetteksten voor te kunnen leggen aan het parlement. Die teksten zijn belangrijk voor de antwoorden op de vragen die nu nog openstaan. Zoals: welke projecten en facturen komen in aanmerking?
De Tijd bericht dat minister Jambon klaar is met de voorbereiding van een ontwerp van programmawet. Die zal een resem fiscale wijzigingen bundelen. Binnen de regering De Wever zijn de technische besprekingen over dit wetsontwerp nu lopende. Vervolgens moet de tekst nog voor advies naar de Raad van State. In een ideaal scenario kan de wet in de loop van april/mei in de Kamer behandeld en gestemd worden.
Dankzij de uitbreiding naar leveringen komen kopers van een heropgerichte woning in een project van een ontwikkelaar opnieuw in aanmerking voor 6% BTW. Ze zullen daarbij wel aan een resem voorwaarden moeten voldoen. Zo zullen de kopers bijvoorbeeld enkel van 6% BTW kunnen genieten als ze hun enige eigen woning aankopen. Daarnaast is er een oppervlaktecriterium: de woning zal niet groter mogen zijn dan 175m². Dat oppervlaktecriterium is iets strenger bij leveringen dan voor bouwheren-natuurlijke personen.
Dat minister Jambon de regeling van start wil laten gaan op 01/07/2025 is uiteraard goed nieuws. We houden nog een slag om de arm, want de wet moet natuurlijk eerst gestemd worden. Ervan uitgaande dat dit tijdig in orde komt, gaat de nieuwe regeling van start op dezelfde dag als wanneer de overgangsregelingen ten einde lopen.
Waar we met veel belangstelling verder nieuws rond afwachten: welke werken en welke facturen zullen in aanmerking komen? Wordt er bijvoorbeeld opnieuw een datum vooropgesteld wanneer de omgevingsaanvraag moet zijn ingediend? Wat met projecten met omgevingsvergunningaanvraag sinds 01/07/2023? Deze komen immers niet in aanmerking voor de overgangsmaatregelen. We hebben alvast de regering opgeroepen om deze projecten niet tussen wal en schip te laten terechtkomen.
Voor dergelijke - belangrijke - informatie is het nog even afwachten. Wat we meer weten vandaag, is dat minister Jambon - volgens De Tijd - mikt op 01/07/2025. Uiteraard berichten we verder van zodra er meer nieuws te rapen valt.
Andere wijzigingen inzake btw
De wijzigingen inzake btw lijken in één beweging te worden doorgevoerd. Concreet betekent dit dat 01/07/2025 ook de mikdatum is voor:
- de verhoging van het btw-tarief voor de levering & plaatsing van verwarmingsketels op fossiele brandstoffen (6% → 21%)
- de verlaging van het btw-tarief voor de levering & plaatsing van warmtepompen (21% → 6%)
De Tijd bericht wel dat de hydraulische leidingen, vloerverwarming en radiatoren met hun regelsystemen zoals thermostatische kranen ook in de toekomst nog tegen 6 procent btw geïnstalleerd kunnen worden. De achterliggende redenering is dat ze een langere levensduur hebben dan de verbrandingsketel en bijvoorbeeld ook in combinatie met een warmtepomp kunnen worden gebruikt. Voor reparatie en onderhoud van bestaande centrale verwarmingsinstallaties blijft het btw-tarief van 6 procent gelden.
Ook hier geldt uiteraard dat veel verdere details beschikbaar zullen worden van zodra het ontwerp van programmawet is ingediend bij de Kamer.
Bron: cib.be